Töpötystä ja lähmintää

Melkoisia helteitä on pidellyt Kuusamossa viime viikolla. Tämä viikko on ollut hieman epävakaisempaa, mutta erittäin lämmintä.

Saimme vieraita tilalle viime viikon alkupuolella, kun vanhempani saapuivat Heinolasta katsomaan mitä poika on oikein tullut ostaneeksi. Tuntuivat tykkäävän, vaikka kauhistelivatkin hieman työmäärää, joka meitä odottaa.

Alkuviikon aikana raivasimme pihaa, joka on paikoin aika rehevöitynyt, kun parhaaseen kasvuaikaan ei ole ollut kukaan ajamassa nurmikoita ja leikkaamassa pöpeliköitä. Kummasti pihapiirin ilme virkistyy, kun koiranputket ja muut heinät on trimmattu alas. Raivattavaa jäikin vielä yllin kyllin, koska meidän viikon päätehtävä painoi päälle. Projektina oli rakentaa Wanhaan Raatesalmeen kanala.

Isä raivaa päärakennuksen edustaa

Isä raivaa päärakennuksen edustaa

Tilasimme tuossa taannoin Rovaniemeltä 6kpl maatiaiskanoja ja yhden kukon. Kanat ovat tyrnäväläistä maatiaiskanakantaa. Mirva on pitkään suunnitellut maatiaiskanojen hankintaa, mutta kaupungissa se ei olisi ollut kovinkaan käytännöllistä. Kun sitten tämä talokauppa Kuusamoon varmistui, niin Mirva tilasi kanoja ennen kuin ehdin munakasta sanoa.

No, kanalahan täytyy kanoille laittaa…

Navetan länsipäädystä löytyi vanhan kanalan rippeet. Navetassa sisällä oli noin 13m2 huone, jossa on joskus ollut kanala. Orret oli paikallaan ja muutama munintalaatikkokin löytyi. Lattialla oli vanha turvepehku. Hyvä lähtökohta uudelle sisäkanalalle.

Vanha kanala ennen remonttia

Vanha kanala ennen remonttia

Lisäksi ulkoa, sisäkanalan ulko-oven läheisyydestä löytyi puskien alle hautautunut vanha kesäkanala. Tai niin me päättelimme, voihan olla että tuossa on ollut esim. kaneja tai joitain muita elukoita. Niin tai näin, päätimme tyhjentää vanhan sisäkanalan ja rakentaa sinne uuden kanalan ja koska kanat on kiva pitää kesäisin ulkona, niinpä päätimme raivata navetan seinustalta tilaa uudelle hienolle kesäkanalalle. Vanhasta tarhasta hyödynsimme vanhan kopin. Muut osat rakensimme uudestaan.

Vanha ulkotarha

Vanha ulkotarha

Projekti alkoi vanhan sisäkanalan raivaamisella. Kannoimme puuosat pihalle, jätimme ainoastaan vanhojen orsien tukirakenteet, ne olivat ihan hyvässä kunnossa. Mirva lappasi turvepehkun kottikärryihin ja samaa vauhtia tunkiolle.

Turvepehkun poistoa

Turvepehkun poistoa

Haimme Kuusamon K-maataloudesta tarpeita uuden kanalan perustamiseksi. Mukaan tarttui sammutettua kalkkia seinien kalkkimaalausta varten, Virkon S desinfiointiainetta, painesumutin ja kanaverkkoa.

Virkon S tabletteja ja painesumutin desinfiointiin

Virkon S tabletteja ja painesumutin desinfiointiin

Muutoin kanala rakennettiin ekstemporismia noudattaen, Kaikki tarveaineet haalittiin tilan eri rakennuksista.

Ensin sisäkanala pestiin kauttaaltaan painepesurilla ja vanha lattiakaivokin saatiin vetämään ylimmäräinen vesi pois. Sen jälkeen Mirva käsitteli koko tilan Virkonilla ja vähän ajan päästä tökötti huuhdeltiin pois. Tuon pitäisi tappaa kaikki merikotkaa pienemmät tuholaiset kanalasta.

Painepesua

Painepesua

Tuholaistorjuja

Tuholaistorjuja

Iso homma oli purkaa kaikki vanhat sähköjohdot pois navetan seinistä. Tilaan on tehty iso sähkösaneeraus aikaisemmin ja suurin osa sähköistä on uusittu. Kaikki vanhat sähköjohdot on vedetty poikki ja jätetty seiniin. Niitä purettiin pois kanalan tieltä. Pieniä yllätyksiäkin löytyi, kun noi  50 sähköttömän johdon seassa roikkui viattomana yksi kuuma johto. Ei näin. Sähköalan ihmisenä joskus mietin, että miten meillä on näinkin vähän sähkökuolemia vuosittain. Muihin seiniin jäi vielä johtoa purettavaksi myöhemmin, onneksi kanalan pääty on nyt sähköjen osalta kunnossa.

IMG_6834

Isä purkaa sähköjä 40-vuoden kokemuksella

 

uusien sähköjen vetäminen kanalaan

uusien sähköjen vetäminen kanalaan

Sitten alkoi arpominen. Pitäisi ryhtyä kalkkimaalariksi. Eniten kokemusta asiasta oli isälläni, joka muisti lapsena, että äiti oli valkoinen, kuin kalkkilaivan kapteeni kun navettaa kalkittiin. Netti siis auki ja ohjeita katsomaan. Ohjeita löytyi 178 kappaletta, ja jokainen oli erilainen.

Teimme ensimmäisen erän soveltaen keskiarvoa ensimmäisestä kahdesta ohjeesta. Seos tehtiin maalausta edellisenä päivänä. Ideana oli, että ensin seinälle sivellään kalkkivesi ja sitten varsinainen kalkkitahna/maali.  Jossain luki, että maalin pitäsi olla ”vellimäistä”. Ohjeella tuli piimää. Töpötimme piimää seinille. Telaakin kokeiltiin. Valkoista oli, mutta ei juuri seinissä, eikä tuo ollut kauhean käytännöllistäkään. Jotekin saimme sotkettua ensimmäisen ämpärin muuallekin, kuin silmiin. Valmista ei vielä tullut. Uusi yritys. Nyt otettiin uusmaalaisjärki käyttöön. Päätettiin tehdä turkkilaisen jugurtin ja löysän kermavaahdon sekoitus. Nyt toimi! Välineeksi otettiin tapettiliisteriharja ja tekniikaksi hioutui herkkä lähmintä.

Tekniikka on sellainen, että kauhaistaan liisteriharjalla tahnaan harjaan ja lähmitään se maalattavalle pinnalle. Seos tarttuu laastimaisesti pintoihin. Sitten se on helppo harjata nätisi pintaan. Kalkkitahna myös hieman paksuuntuu työn edetessä, joten kannattaa tehdä hieman löysää aluksi, niin ei tarvitse lopuksi kaivaa tahnaa lapiolla pois saavista. Mikäli maalattava pinta on hyvin tasainen, niin silloin vellimäinen maali on hyvä ratkaisu ja maalaamiseen sopii hyvin tela. Huom. vain sileillä pinnoilla!

Kun sisäkanala oli kalkittu, siirryimme ulkotarhan tekoon. Kanalan sisustaminen on vuorossa myöhemmin. Meillä ei ollut minkäänlaista suunnitelmaa ulkokanalan rakenteeksi, vaan etenimme ekstemporismia noudattaen. Mirva olisi halunnut kanalasta puolikkaan pihan kokoisen, mutta me isän kanssa saimme onneksi lopulta Mirvan suostuteltua hieman pienempään tarhaan.

Kanalan seinät kalkittu

Kalkittu kanala

Kiertelimme isän kanssa tilan rakennuksia ja etsimme sopivaa puutavaraan tarhan rakentamiseen. Löysimmekin pihaton päätyliiteristä lautataapelin heinien alta. Taapelissa on monenlaista puutavaraa 2 tuuman paksuisesta lankusta, kakkosnelosesta ihan peruslautaan. Vetelimme kakkosnelosia peräkärryn lavalle ja pohdimme, että hieman on järeää tavaraa kanalaksi. No, voihan kanalaa sitten käyttää telineenä, kun navetan rikkinäistä räystästä korjataan myöhemmin. Puulajikin oli vähän outo. Ei missään nimessä ollut kuusta, mäntyä tai koivua. Isä tiesi, että ei ole haapaakaan. Päättelimme sitten, että kyseessä lienee lehtikuusi. Meidän pihassa kasvaa sitä runsaasti ja taapelin puutavara näytti kotona sahatulta.

Tästä se kanala tehdään! Voi olla, että on helmiä kanoille, mutta menköön. Mirva kaivoi vielä jostain tallin perukoilta Elixin 9 litran tervakyllästekanisterin. Mikä löytö! Tällähän kanala suojataan. Kanalaa on laadittu porukalla nyt muutama päivä ja niin se vain alkoi muistuttaa oikeaa kanalaa.

Kauluspaita päällä on työturvallinen vaatetus.

Kauluspaita päällä on työturvallinen vaatetus.

Vanhan kanalakopin tervausta

Vanhan kanalakopin tervausta

Kanalan tervausta

Kanalan tervausta

Tänään laitettiin kanalaan ensimmäiset verkot paikalleen, mutta vielä jäi loppuviikoksi tehtävää.

Ensimmäiset verkot jo paikallaan

Ensimmäiset verkot jo paikallaan

Kanalaprojekti jatkuu tulevina päivinä ja on tässä muutakin hanketta samalla, mutta niistä lisää tulevissa bloggauksissa.

Koillissanomat kävi tekemässä jutun meidän projektista viime viikolla. Pidempi juttu löytyy paperiversioista, siitä tuli vähän isompi juttu, kuin osasimme odottaa, mutta mukavaa kun meidän hanke on huomioitu paikallisesti!

Tässä linkki nettiversioon: http://www.koillissanomat.fi/etusivu/raatesalmi_remontoidaan_entiselleen_7015108.html

Ainiin, kalassa pitää käydä myös joka ilta

Kalassa

Kalassa

Hyvää kesän jatkoa blogin lukijoille!

– Vesa

5 thoughts on “Töpötystä ja lähmintää

  1. Bongasin teidän jutun Koillissanomasta. Hienoa että kaiken rempan keskellä jaksatte muillekin kertoa projektin etenemisestä. Taitaa olla ensimmäinen blogi, jota jään mielenkiinnolla seuraamaan.

  2. Hienolta näyttää! Kanat on oikeasti tosi mukavia ja yllättävänkin helppoja lemmikkejä. Ja tuollaisten oikeasti onnellisten ja vapaiden kanojen munat on herkkua! Pinterestistä löytyy muuten hyviä vinkkejä munintapesien tekoon.
    Jos kukonpoikia kuoriutuu liikaa ( niinkuin yleensä käy) ja itse ette niitä henno ravinnoksi käyttää,löytyy niille ottajia , mm monsieur Malassagne siellä kylällä . Ranskalaiset osaavat arvostaa luomu kukkoa viinissä;)
    Minulta jäi omat lampaat ja kukot syömättä. En vaan kyennyt. Eikä niitä lapsillekaan voinut tarjota.
    Oikeassa olit, se pihakoppi toimi kanikoppina. Alunperin se tosin tehtiin häkiksi viiriäisille, joita ystäväni oli hautomakaapissaan hautonut vähän reilumman satsin 🙂
    Viiriäisiä muniakin saatiin , tosin suuri osa niistä viiriäisistäkin osoittautui kukoiksi!
    Tämä samainen ystävä hautoi myös fasaaneja , joista osa pääsi karkuun. Paikallislehdessä olikin silloin uutinen ja kuva fasaanista joka oli tullut terveyskeskuksen ovelle. Lintuinfluenssaa epäiltiin 😀
    Huono uutinen se sähköjohto! Hyvä uutinen että kaikki ollaan hengissä. Ne johdot oli käsittääkseni edellinen omistaja ( kunta) katkaisut.
    Kalkkimaalaus on tosi raskasta puuhaa. Minä tein sen ns kalkkihakkurilla ihan perinteisesti ja moneen kertaan että peitti hyvin.
    Hyvä että paikallislehti on noteerannut teidät. Raatesalmi on Kuusamossa käsite. Tulette sen huomaamaan.
    Mukavaa nähdä teidän onnellisia naamojanne kuvissa!
    Leena

    • Moikka Leena,

      Hauskoja muistoja!

      Meillä tosiaan tuo kalkkimaalaus oli aikamoista opettelua. No, vielä on talli ja kanalan eteinen kalkitsematta, joten eiköhän se siitä.

      Missä sinulla oli lampaat? Onko se navetan nurkalla oleva laavumainen katos laidunkatos lampaille? Me olemme ajatelleet ensi kesäksi myös lampaita. Oliko varsinaista lampolaa?

      Kukkopoliitikka on meillä sellainen, että omaan pataan ne on tarkoitus laittaa. Tosin, minulla ei ole minkään valtakunnan teurastuskokemusta, muuta kuin kaloista. Aika näyttää miten käy!

      – Vesa

      • Lampaat oli tosiaan siinä navetan edessä aitauksessa ja katos oli niille. Kesälampaita olivat . Pikkutilalta sossonniemeltä saatiin ensimmäiset lainaksi kesän yli ja sitten myöhemmin oli omat . Kaveri antoi niille nimetkin : Tikka, Korma ja Masala 😦
        Lampaat ovat kuulemma työläitä. En osaa sanoa ,koska en saanut niitä talven yli .
        Leena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s