Lahoja lautoja

Meillä oli mielenkiintoinen viime viikko. Kanalan rakentaminen oli pienellä tauolla, koska oli yksinkertaisesti liian kuuma. Kaikista kuumimpina päivinä kunnostimme hevosten karsinoita navetan itäpäädyssä. Meille on tulossa neljä islanninhevosta elokuun loppupuolella. Kaksi meidän tammaa on ollut astutuksessa heinäkuussa ja kun pullat on ns. uunissa, niin hepat matkaavat Kuusamoon. Toivottavasti meillä on varsoja ensi kesänä!

Viime viikon kohokohta oli, kun meidän arkkitehti Harri saapui vieraaksemme kumppaninsa Anun kanssa. Kyseessä oli heidän ensimmäinen käynti Raatesalmessa ja tarkoitus oli tutustua tiloihin ja tehdä alustavia mittauksia ja kartoitusta tilanteesta päärakennuksessa. Kävimme myös läpi meidän toiveita tulevaisuuden suhteen. Käynti olikin erittäin hyödyllinen!

Päärakennus mitattiin lattiasta kattoon niin hyvin, kuin nykytilanteessa pystyi. Laajat vauriot ja iso tavaramäärä haittasi hieman työtä. Harri sai kuitenkin tarvitsemansa mitat, joilla suunnittelutyö ja alkutilanteen dokumentointi saadaan alkuun.

Päärakennuksen mitoitus ja alustava vauriokartoitus

Päärakennuksen mitoitus ja alustava vauriokartoitus

Niin, se alkutilanne. Päärakennuksen tilanne on paha – siis todella paha. Uskomme, että se on vielä pelastettavissa, mutta kyseessä on massiivinen hanke, jonka laajuutta ei varmasti ole edes vielä mahdollista ymmärtää. Yksin rakennuksen koko, noin 600 kerrosneliömetriä tekee projektista suuren.

Punakynää löytyy

Punakynää löytyy

Meille on kerrottu, että kun kunnalliskoti 70-luvun alussa lopetti toimintansa ja siirtyi Kuusamon keskustaan, henkilökunta jätti paikan viimeisen päälle siistiin kuntoon. Paikat siivottiin ja järjestettiin odottamaan seuraavaa tulijaa.

Seuraava tulija olikin sitten paikan historian kannalta kaikkein turmiollisin. Ei edes sotavuodet saanut aikaan sellaista tuhoa, jonka paikan uusi vuokralainen, kuusamolainen puusepänalan yritys, sai aikaan. Yritys sahasi käytännössä kaikkiin väliseiniin 2-3m leveitä aukkoja ja jätti kaikki tukematta. Myös ulkoseiniin tehtiin useita reikiä ja keskilaivan kohdalta ulkoseinää poistettiin usean metrin matkalta. Kaikki seinät levytettiin kipsilevyllä ja kattoon laitettiin mineraalivillaa.

Tila jäi tyhjilleen 80-luvun loppupuolella ja ilmeisesti jo silloin sisään vuoti vettä, koska jossain vaiheessa kunta teki tilapäisiä suojauksia, jotka kuitenkin olivat riittämättömiä. Vettä virtasi sisään n. 15-vuotta. Kattojiirit ja kattoikkunat ovat vuotaneet erityisen pahasti. Kunta myi tilan lopulta 2003 uusille yrittäjille, jotka pelastivat vuosien työllä Raatesalmen tilan tuholta. Heidän toimestaan kunnostettiin työnjohtajan talo, saunat, aittoja sekä navetan katto sekä paljon muuta mukaan lukien piha-alueiden siivous ja uudelleen perustaminen. Noina vuosina myös päärakennuksen katto suojattiin kunnolla ja ikkunoita yms. korjailtiin niin, että päärakennus yhä on pystyssä. Tila vaihtoi jälleen omistajaa 2010.

Tässä on välissä ollut muutama vuosi, kun päärakennukselle ei ole tehty mitään suurempia korjaus- tai suojaustoimenpiteitä. Kävimme tuossa taannoin ensimmäisten rankkasateiden aikaan päärakennuksessa tekemässä vuotokartoituksia. Muutamassa kohdassa suojaukset ovat pettäneet ilmeisesti lumen takia. Lisäksi ainakin yksi ihan uusi vuotopaikka löytyi. Kaiken kaikkiaan taloon tulee vettä sisään näkyvästi kuudesta kohtaa. Mitään suurempia lisävahinkoja tuosta ei heti synny, koska vuotokohdat valuvat maahan asti ja vesi on jo aikanaan tuhonnut kaiken mitä katon ja maan välillä on ollut.

Silti haluaisimme mahdollisimman nopeasti paikata vuotokohdat, jotta tilanne saadaan stabiloitua ja lahojen osien purkaminen ja kantavien rakenteiden tukeminen voidaan aloittaa ja lisäksi tarvittavat korjaustyöt voidaan suunnitella kunnolla.

Alla kuvia päärakennuksen vaurioista.

Toivo elää,

– Vesa

IMG_7456 IMG_7454 IMG_7452 IMG_7449 IMG_7447 IMG_7446 IMG_7441 IMG_7434 IMG_7433 IMG_7432 IMG_7431 IMG_7430 IMG_7429

5 thoughts on “Lahoja lautoja

 1. Kyllähän se pahalta näyttää:( mutta kun saatte purku- ja raivaustyöt tehtyä löytyy alta paljon hyvää. Talo oli tosiaan lähellä purkua, kun sen kunnalta hankimme. Mökkejä oli jo kuulemma suunniteltu hienolle tontille!
  Puuseppä käytti ne väliseinistä puretut hirret huonekalujen tekoon. Näin kertoi kesäkahvilassa vieraillut entinen verstaan työntekijä. Oli ollut ihmeissään seinien purkamisesta. Jossakin paperissa mainitaan että verstas tarvitsi ”tuotantolinjan” ja seinät purettiin siksi. Uunit on ilmeisesti silloin muurattu umpeen tulipalovaaran takia. Ihme sinänsä , ettei talo ole palanut. Vintillä olevassa häkissä on tarinan mukaan pidetty verstaan aikaan sikoja…?
  Lattialankut on päärakennuksesta siirretty työnjohtajan asunnon pirttiin. Siellä lankut oli lahot ja lattiasientäkin oli. Mieleenpainuva homma putsata lankut paksuista maalikerroksesista ja puusepän verstaan liimaroiskeista. Pihalla kevättalvella speedheaterin avulla sitä tein. Kauhea käry nousi ilmaan ja joku hiihtelijä tuli kyselemään, että voidellaanko täällä suksia?
  Työnjohtajan asunto näytti aloittaessamme melkein samalta. Katto oli melko ehjä, joten vauriot eivät olleet niin mittavia. Kun purku- ja raivaustyöt saatiin tehtyä alkoi näyttää siltä että tästähän tulee hieno! Joten tsemppiä vaan. Se työ on välillä raskasta, mutta niin palkitsevaa!
  Ja muistakaahan levätä:)
  Leena

 2. Oi ei… 😦 Kunnan olisi todellakin pitänyt huolehtia _edes_arvokiinteistön katon kunnosta. Surullista katsottavaa, kun kauniin vanhan talon on annettu lahota. Suomessa niin tavallista… :/ Tsemppiä ja jaksamista isoon urakkaan! Talosta tulee varmasti upea!

 3. Kiitos tsempistä Saija. Välillä kyllä raivostuttaa, kun katsoo mihin kuntoon hieno talo on päästetty. Silloin täytyy vaan ajatella positiivisen kautta ja uskoa siihen, että jonain päivänä talo vielä palaa vanhaan loistoonsa!

  – Vesa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s