Jäiden jälkeen

Kuusamojärvi vapautui jäistä iltapäivällä 22.5. Ilmassa leijailevat kevään tuoksut, kostea multa ja orastava vihreys. Raatesalmen tila on kuhissut elämää. Merikotka katselee korkealta aherrustamme ja suopöllö nauttii keväästä runsaan myyräkannan ansiosta. Kapustarinnat liikehtivät suurina parvina peltojen yllä, äkkiä laskeutuen pellon antimia tutkimaan. Suokukkokoiras pörhistelee haaremilleen ja kuovipariskunta virittelee pesintätouhuja.

Viimeiset jäät

Viimeiset jäät

Suopöllö

Suopöllö saalistaa Raatesalmella

Kevät on hienoa aikaa. Tuntuu, että vihdoin herää eloon pitkän talven jälkeen. Päivät täyttyvät työntäyteisestä aherruksesta. Piha siivotaan kuntoon, korjaillaan talven aikana tulleita pieniä vaurioita. Samalla pähkäillään kuumeisesti kasvukauden viljelysuunnitelmia. Otetaan maanäytteitä ja ihmetellään ympäristön heräämistä henkiin ja ohjaillaan kevätpurojen valumareittejä. Hevostarhat siivotaan ja valmistaudutaan uuteen kasvukauteen. Peltojen lannoitukset pitää suunnitella ja laskea paljonko heinää saadaan omista pelloista ja paljonko pitää ostaa muualta. Iso urakka on myös seuraavan talven polttopuiden tekemisessä.

Puusavotta

Puusavotta

Talven mittaan on suunniteltu myös kesäkauden remontteja. Raatesalmella on tiedossa työntäyteinen kesä. Välttämättömien töiden lista on pitkä:

1. Talousrakennuksen loppuunsalvominen
2. Laidunten pysyväisaitausten tekeminen 1200m/240 aitatolppaa, 2400m lankaa.
3. Punaisen aitan huopakattoremontti n. 600m2 kattopintaa
4. Lantalan rakentaminen
5. Maakellarin rakentaminen
6. Päärakennuksen katon suojausten loppuunsaattaminen

Töitä siis riittää. Heti, kun viimeiset lumirippeet lähti ja maa kuivui riittävästi, aloitimme työt talousrakennuksen kimpussa. Talousrakennus on hirsinen, lohenpyrstöliitoksilla salvottu rakennus, jossa on neljä pientä huonetta: kaksi vessaa, tila pellettipoltinkeskukselle sekä varastohuone.

Rakennustyöt on aikanaan aloitettu vuonna 2008 aikaisempien asukkaiden toimesta ja se on nyt ollut kesken siis seitsemän vuotta. Rakennus on salvottu parin hirsikerran korkeuteen ja sähkö ja vesiputket on vedetty sisään tuolloin 2008. Pelkkahirret makasivat pihalla kasassa, kun saavuimme Kuusamoon viime kesänä. Vanhat pressut oli revenneet, joten suojasin hirret uudella pressulla. Yllättävät hyvässä kunnossa puut olivat, ottaen huomioon sen, että ne olivat olleet siinä kasassa seitsemän vuotta, josta ison osan ilman mitään suojaa.

Työ alkoi korkojen tarkistuksella

Työ alkoi korkojen tarkistuksella

Itselläni ei ole kokemusta hirsitöistä, joten onneksi naapurin Hannu lupautui kirvesmieheksi meidän työmaalle. Tässä on loistava tilaisuus oppia hirsitöitä kokeneen rakennusmiehen opissa. Viikko on tehty yhdessä töitä ja Hannu on salvonut ja minä olen tapittanut hirsiä ja toimittanut muita työmaan asioita sekä toiminut apupoikana.

Lohenpyrstösalvos

Lohenpyrstösalvos

Pellarivettä eristeeksi

Pellarivettä eristeeksi

Tappireikien poraus

Tappireikien poraus

Uusi hirsi odottaa salvamista

Uusi hirsi odottaa salvamista

Loppuviikon tilanne

Loppuviikon tilanne

Hirsityömaan lisäksi möyhensin puutarhajyrsimellä viime syksynä kynnetyn kasvimaan pohjan. Meillä on melkoinen kitkeminen edessä, koska kasvimaa kynnettiin villiintyneeseen niittymaahan, jossa rikkakasveja riittää. Olemme nyt yrittäneet nyppiä juurakoita pois, mutta urakka on loputon.

Puutarhajyrsin

Äiti tasailee kasvimaata

Sain naapurista useita eri laatuja hyvää siemenperunaa ja ne piti heti laittaa valoisaan paikkaan itämään. Muutenkin koko kasvimaan perustaminen on mielenkiintoinen projekti ja aiomme aloittaa melko varovasti ihan perusjuureksilla ja tutuilla kasveilla. Hommaa ehtii kyllä laajentamaan, kunhan kokemusta Kuusamon viljelyoloista kertyy enemmän. Sitä paitsi se maakellarikin pitää vielä rakentaa, muuten jää koko sato säilömättä.

siemenperunaa

siemenperunat itämässä

Odotamme jännityksellä tulevaa kesää. Ensimmäinen vuosi Kuusamossa täyttyy reilun kuukauden kuluttua – hullua!

Hyvää alkavaa kesää, toivottaa myös Raatesalmen uusin asukas Lempi aka Peurakankaan Cas Cumma!

Lempi

Lempi

– Vesa

4 thoughts on “Jäiden jälkeen

    • Heippa! Kiitos kysymästä, kesä on mennyt hyvin. Tosi kiireistä on ollut kyllä ja valitettavasti blogin pariin en ole ehtinyt. Tuossa on postaus kesken odottamassa viimeistelyä ja julkaisua. Saisinpa sen vaan valmiiksi:)
      – Vesa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s