Syyshommia

Hevoset saapuivat Raatesalmelle! Meidän kolme issikkaa matkasivat pitkän matkan Etelä-Suomesta uuteen kotiin Kuusamoon. Kaikki meni hyvin ja hevoset ovat alkaneet kotiutua ihan mukavasti. Poroihin totuttelu on mennyt hyvin ja pikku hiljaa totutellaan uusiin maastoihin.

Meillä on tarkoitus aloittaa ensi vuoden aikana Raatesalmella islanninhevostoiminta. Meillä on upeat maastot ihan oman tilan vieressä ja islanninhevoset ovat loistavia vaellushevosia, oikeita hevosten maastureita. Rauhallisia, mutta vahvoja hevosia maastossa. Helppoja aloittelijallekin.

Mirva ja Valkyrja syysmaisemissa

Mirva ja Valkyrja syysmaisemissa

Freyr ja Vesa

Freyr ja Vesa

Viime viikot ovat menneet hyvin pitälti hevosten tuloon valmistautuessa ja erilaisissa toimissa liittyen hevostoiminnan käynnistämiseen. Tilalla on pihaton vieressä vanha purkukuntoinen sikala ja rannassa vanha myös purettava jäteveden pumppaamo. Sikalan tilalle on tarkoitus rakentaa kevyehkö satulointitalli, pari karsinaa ja heinävarasto. Rantaan pumppaamon paikalle olemme suunnitelleet kotaa. Purkukuntoiset rakennukset pitää saada pois maisemaa rumentamasta ennen kuin minkäänlaista asiakastallitoimintaa voidaan aloittaa.

Homma alkoi puiden kaatamisella. Jätevedenpumppaamon ympäristöstä kaadettiin yli 20 puuta, pääasiassa koivuja. Muuten työkone ei olisi mahtunut purkamaan rakennusta ja muutenkin ranta on pusikkoitunut aika pahasti, joten pieni harvennus tuli tarpeeseen.

kuva (13)

Kärry luokillaan

Kärry luokillaan

Samaan syssyyn poltettiin risut, sekä suuri määrä rantaan vuosien varrella kerättyä lautaroinaa. Rannassa, paraatipaikalla maisemaa pilaamassa oli kolme isoa rytökasaa erilaista lauta- ja hirsiroinaa. Kysyin sateisena ja tyynenä päivänä palolaitokselta luvan poltolle ja pistin yksi kerrallaan nuo rytöläjät tuleen. Hienosti roihusi ja maisema on taas siisti.

Yksi kolmesta

Yksi kolmesta

Ennen purkua rakennuksista oli purettava ikkunalasit pois, jottei koko pohja jäisi lasinsiruja täyteen. Pumppaamon osalta homma oli helppo ja nopea, mutta sikalan kohdalla tilanne oli vaikeampi. Ulkolasit sai helposti irti, kun irroitti lasituslistat ja nosti lasin pois, mutta sisälasit oli vaikeampi juttu, koska rakennus oli osin romahtanut ja en siksi uskaltanut mennä reuhaamaan laseja irti sisäpuolelle.

Mieleeni tuli, että olen nähnyt joskus miten hurrikaanialueilla suojataan ikkunoita ilmastointiteipillä, jotta ne ei lentäisi sisään ja asukkaiden päälle, jos myrskyllä romua lentää ikkunoihin. Hain rautakaupasta muutaman rullan hyvälaatuista ilmastointiteippiä ja teippasin ikkunat melkein umpeen. Sitten löin pienellä purkuraudalla ikkunan rikki ja nostin sen yhtenä kappaleena kottikärryihin. Ei tullut juuri ollenkaan lasinsiruja!

Teipattu ruutu

Teipattu ruutu

Purkurauta

Purkurauta

Käytännössä kokonainen lasi kerralla kärryyn

Käytännössä kokonainen lasi kerralla kärryyn

Paikallinen urakoitsija Käkelä saapui muutama päivä sitten aloittamaan purkuhommat. Mahtavaa katsella, kun ammattimies tekee työtään. Purkukoura on kuin käden jatke kuljettajalle. Kaikki eri rakennusaineent napsitaan näppärästi erilleen. Painekyllästetty puu revitään erilleen puhtaasta puusta, metallit, muovit, villat jne. kaikki omiin kasoihinsa. Upeaa katsottavaa!

Jätevedenpumppaamo

Jätevedenpumppaamo

Siitä se lähtee!

Siitä se lähtee!

Sitten on sikalan vuoro

Sitten on sikalan vuoro

Laitoin actionkameran kuvamaan time-lapsea tuosta sikalan purusta, kun sikala on kokonaan purettu niin katsotaan tuliko siitä mitään.

Päärakennuksen osalta ei ole ihan hirveästi ehtinyt tapahtua. Sen verran kuitenkin, että rakentelin rannan puolelle telineet ylös asti, jotta katolle pääsy olisi helpompaa. Katto vuotaa yhä sieltä täältä ja en viitsi joka kerta vuokrata nostinta, koska sen saaminen rannan puolelle on todella työlästä. Ostin vajaasärmäistä lautatavaraa ja rakensin telineet räystäälle saakka. Nyt vaan pitäisi kerätä rohkeutta mennä katolle viimeistelemään paikkaukset.

telinehirvitys

telinehirvitys

Naapurin Matti kävi kyntämässä meille kasvimaan pohjan ensi kevääksi. Meillä on nyt noin 2,5 aaria tuossa harjoittelupalstana. Saapa nähdä mitä siitä ensi vuonna tulee! Matti on muutenkin meille korvaamaton apu erilaisissa töissä, kun meillä ei ole vielä omaa traktoria.

Kyntöhommia

Kyntöhommia

Muutama mielenkiintoinen vapaa-ajan juttukin on ollut.

Alkusyksystä järjestettiin Puutteenkylän kylätoimikunnan vuotuinen Puintipäivä. Kyseessä on kylätoimikunnan järjestämä mukava tapahtuma, joka toteutetaan kyläläisten kesken talkootyönä ja sillä kerätään varoja kylätoimikunnalle. Meidät otettiin todella mahtavasti mukaan porukkaan ja Mirva pääsi opettelemaan mm. rieskan leivontaa. Minulla ei ollut mitään virallista roolia tapahtumassa, mutta toimin epävirallisena valokuvaajana. Puintipäivä on erittäin suosittu tapahtuma ja tänäkin vuonna kaikki leivotut rieskat ja kampanisut myytiin loppuun  ja vierailijoita oli arviolta 500. Keli oli myös tosi hieno. Ohjelmassa oli ryskyllä puintia ja muuta vanhan ajan työnäytöstä, lisäksi paikalla oli paljon vanhoja traktoreita, autoja yms. Martoilla oli myös sieninäyttely tapahtumassa ja esillä oli mm. tuoksuvalmusta eli matsutake, tosi mieluisa yllätys sieniharrastajalle!

Rieskojen leivontaa

Rieskojen leivontaa

Tuotoksia

Tuotoksia

Traktoreita

Traktoreita

Vanhoja autoja

Vanhoja autoja

Kävimme Mirvan kanssa myös yöllisellä revotuliretkellä Iivaaralla Kuusamon itäpuolella. Aivan upea paikka ja luonto ja maisemat ovat kyllä ihan ykkösluokkaa koko Suomen mittakaavassa. Kannattaa käydä tutustumassa! Revontuliakin saatiin tallennettua!

Revontulikruunu

Revontulikruunu

IMG_7836

Iivaaralta länteen

Iivaaralta länteen

Mirva tulilla

Mirva tulilla

Näköalapaikka vähän ennen huippua

Näköalapaikka vähän ennen huippua

Hauskaa syksyn jatkoa!

– Vesa

 

3 thoughts on “Syyshommia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s